top of page

Når menighedsrådet tager initiativ til en Bæredygtig Lokal Udviklingsproces - en Kirke BLUP

Writer: tyge97tyge97

Updated: Feb 26

v/TygeMortensen


Kirke BLUP er en Bæredygtig Lokal UdviklingsProces initieret af et menighedsråd.


En tilknyttet landsbyfacilitator hjælper landsbysamfundet med at inspirere, mobilisere og organisere BLUP forløbet, ofte over et halvt år.


Normalt er det lokalrådet, borgerforeningen eller kommunen, der tager initiativet til en BLUP, men med en Kirke BLUP er det menighedsrådet.


De sidste årstid har jeg faciliteret tre Kirke BLUP forløb som du kan læse mere om her:



Baggrund

Forleden sad jeg sammen med en gruppe lokale beboere i en landsby i Jylland. Det var styregruppen for en bæredygtig lokal udviklingsproces i deres landsby. Det vi kalder en almindelig Landsby BLUP.


De havde gennem det seneste halve år, med undertegnede som facilitator, arrangeret borgermøder, spørgeskemaer, workshops og etableret arbejdsgrupper.


Stemningen var høj, og energien bag de mange nye samarbejdende initiativer var stor. Midt i den livlige snak spurgte jeg: ”Hvor er jeres kirke egentlig henne i alt det her?” Svarene var nølende, undskyldende og undvigende.


Jeg har sammen med min partner i Landsbyhøjskolen, Helene Simoni Thorup, de sidste 3 år faciliteret ca 30 almindelige Landsby BLUP forløb i hele landet. Et koncept vi har udviklet i samarbejde med 10 kommuner tilbage i 2022.


Selvfølgelig er kirken ikke usynlig i landsbyen. Men når de lokale samles for at tale om landsbyens fremtid, bliver den ofte glemt som en naturlig deltager i processen. Foreningerne og institutionerne er med, men der er ofte en armslængdes afstand til kirken.


Disse observationer førte til et projekt i tre sogne i Fyens Stift, hvor menighedsrådene, med præsten i spidsen, tog initiativ til en bæredygtig lokal udviklingsproces for landsbyen – det vi nu kalder en Kirke BLUP.


Men spiren til Kirken BLUP blev lagt helt tilbage før coronaen

Allerede i 2016-2019 havde Landsbyhøjskolen et samarbejde med Folkekirken, hvor man i 3 provstier og 6 landsbyer i Fyns Stift, afprøvede forskellige metoder til at få landsbykirker ind i et tættere samarbejde med lokale foreninger og institutioner.


Samarbejdet var initieret af Vita Andreassen og støttedes af Kirkens Udviklingsfond.


Vita arbejdede dengang som 'Kirken på landet præst' i Fyns Stift og projektet blev benævnt som "6xlandsbyogkirke". Vita og Tyge fandt dengang på sloganet:


Spørg ikke efter hvad landsbyen kan gøre for kirken, spørg hellere hvad kirken kan gøre for landsbyen.

"6xlandsbyogkirke" knyttede sig til det netværk der opstod parallelt med og som blev til det landdækkende "Netværket for Kirken På Landet" (2016-2020) faciliteret af Anders Damtoft Kaufmann, FKUV.


Disse samarbejder blev grundlaget for et nyt samarbejde i 2023-2025 mellem Landsbyhøjskolens BLUP sekretariat og Fyns Stift, der afholder konferencen d. 6. marts 2025. Initiativet er dennegang støttet af Kirke- og Landdistriktsministeriets Landdistriktspulje.


Læs mere om konceptet på www.blup.dk.







 
 
 

Comments


Kirke BLUP

 

bottom of page